Tips reinigen/onderhoud bootkappen en jachtzeilen
Schimmel en vorming daarvan; kun je dit voorkomen?
Nee! Schimmel vorming in nieuwe en gebruikte gewassen, Zeilen, Sprayhoods, Bootkappen, Dekzeilen etc is niet te voorkomen. Dit blijkt wel uit de vele zinnetjes op producten of bij bedrijven zoals de onze onder garanties of aansprakelijkheid ;
“wij geven geen garantie op het terug komen van schimmels”
De schimmels die hier bedoelt worden zijn niet een specifieke schimmel maar zijn schimmels in de ruimste zin van het woord. Een groot probleem in Nederland zijn algen en schimmels.
Door ons vochtige en steeds warmer wordende klimaat is het met onze huidige milieuregelingen onmogelijk geworden om doeken te fabriceren die alle vormen van schimmels tegengaan.
Door het broeikas effect worden de schimmels juist in hun behoefte van warmte en vochtigheid voorzien.
Vroeger mochten er zware metalen en pesticiden in de vezels van doeken worden verwerkt die de groei van Algen en Schimmels vertraagden, tegenwoordig zijn deze stoffen verboden.
Het probleem voor zeilmakers en doekleveranciers van nu is dat het onmogelijk is geworden om op schimmelvorming garantie te geven.
Zo kan het bijvoorbeeld mogelijk zijn dat een bootkap nog geen twee weken oud is en er al een schimmel is die de doek aan de binnenkant gebruikt om in te groeien.
Hoe kan dit nu gebeuren?
Buiten het al genoemde feit van de huidige milieuregelingen is er nog een oorzaak die er vaak voor zorgt dat schimmels zich in een kort tijdsbestek gaan manifesteren.
Vaak is het zo dat bij plaatsing van een nieuwe kap de oude kap met schimmel wordt verwijdert en de nieuwe diezelfde dag nog wordt gemonteerd zonder eerst goed schoon te maken.
De omgeving van de oude kap is als het ware geïnfecteerd met schimmel. Als u de nieuwe kap plaatst maar u maakt daarbij niet deze besmette omgeving zeer goed schoon dan is de kans dat deze schimmel in uw nieuwe kap komt zeer groot.
Daarbij komt nog dat een geïnfecteerd gebied met teakhout of stoffen, c.q skai bekleding dit ontsmetten bijna onmogelijk maken.
Schoonmaken van de omgeving slechts een remedie
Nu lijkt het net of dat schoonmaken de remedie is voor dit schimmelprobleem in kappen maar helaas het is slechts een hulpmiddel en kan bij sommige schimmels uitkomst bieden.
Er zijn ook schimmels die gewoon door de lucht verspreid worden net als een soort “griepvirus”, als je pech hebt dan is de kans aanwezig de schimmel toch nog te krijgen.
De omgeving goed schoonmaken kan het in veel gevallen voorkomen maar geeft nog geen garantie.
Onderzoek naar schimmels door grote doekfabrikanten
Volgens Ten Cate Technical Textiles uit Nijverdal komen er jaarlijks ongeveer honderden nieuwe soorten schimmels bij en evolueren oude schimmels net zo snel weer in een nieuwe resistentere vorm.
Het is dus gewoon onmogelijk 1 middel te maken dat alle schimmels zal voorkomen omdat dit middel al snel zijn werking door resistentie van de schimmel enige tijd later zal verliezen.
Een middel dat zegt alle schimmels te weren en te doden bestaat dus niet.
Uw kap zelf schoonmaken?
Gebruik nooit groene zeep, deze zeep is dan wel lekker zacht maar is gemaakt uit plantaardige oliën. Na het gebruik van groene zeep zijn de resten van deze zeep een hele goed voedingsbodem voor schimmels en uiteindelijk algen.
Schimmels verwijderen:
Er is maar 1 remedie en middel tegen schimmels die echt goed werkt maar als nadeel heeft dat het de kleur kan aantasten en de kap op den duur zal verharden en daardoor kapot zou kunnen gaan.
Dit middel zit in nagenoeg elke schimmelverwijderaar, Natriumhypochloriet of wel bleekwater cq. chloor.
U behoeft geen dure schimmel verwijderaars te kopen. U koopt 9 van de 10 keer gewoon bleekwater.
Koop in de supermarkt gewoon bleekwater / chloor en meng 1 liter op min. 10 liter water en klaar is kees 10 liter voor nog geen € 0.39 cent. Neem de mengverhouding van 1 op 10 liter water en breng dit aan op de schimmel, deze zal vanzelf verdwijnen.
Na gebruik bleekhoudende producten spoelen met (heldere consumptie) azijn:
Nadat de schimmel is weggetrokken dient u goed te spoelen met schoon water en een scheut huishoudazijn. Bijv. in de mengverhouding 1:10. De azijn zorgt er voor dat het bleekproces stopt.
Voordat u begint met behandelen: Probeer eerst op een onopvallende plek of de kap niet verkleurt voordat u de hele behandeling doet. Draag een bril en handschoenen tijdens de behandeling.
Uw kap is schoon en dan?
Voordat de kap geplaatst wordt maakt u het schip eerst grondig schoon. Als de kap eenmaal op de boot staat dan hoort bij het wekelijks onderhoud van de boot ook het schoonmaken van de bootkap.
Dit doet u het beste met gewoon water en een klein scheutje huishoudazijn en een microvezeldoek.
Maak de kap geheel nat, veeg deze af met de doek spoel goed na met schoon water.
Wij schrijven wekelijks onderhoud omdat dit de frequentie is die u eigenlijk dient aan te houden als het beste onderhoudsschema van uw boot.
In de praktijk is dit vaak niet het geval en is daarom ook 1 van de oorzaken van de verspreiding van algen en schimmels.
Uiteraard kunt u de kap, als u dit zelf niet durft of wil, ook professioneel laten reinigen
Bijlage
Begrippen
- Schimmel: Een groep organismen die zich voeden met organisch materiaal. Schimmels kunnen leiden tot verkleuring, versnelde slijtage en in sommige gevallen zelfs scheuren in doeken.
- Algen: Een groep eencellige organismen die zich voeden met zonlicht en voedingsstoffen uit het water. Algen kunnen leiden tot verkleuring en versnelde slijtage van doeken.
- Bleekwater: Een desinfecterend middel dat onder andere wordt gebruikt om schimmels en algen te verwijderen.
- Chloor: De actieve stof in bleekwater.
- Natriumhypochloriet: De chemische formule van bleekwater.
- Microvezeldoek: Een type doek dat gemaakt is van zeer fijne vezels. Microvezeldoeken zijn zeer absorberend en kunnen goed vuil en schimmels verwijderen.
Veel gestelde vragen
Schimmelvorming is niet te voorkomen omdat schimmels een voedingsbodem nodig hebben en deze voedingsbodem in veel gevallen in de omgeving van de gewassen te vinden is. Deze voedingsbodem kan bestaan uit organisch materiaal, zoals vuil, zeewater, algen en bacteriën.
De belangrijkste oorzaken van schimmelvorming zijn:
- Vochtigheid: Schimmels gedijen goed in een vochtige omgeving.
- Temperatuur: Schimmels gedijen goed bij een temperatuur van 20-25 graden Celsius.
- Voedsel: Schimmels voeden zich met organisch materiaal, zoals vuil, zeewater, algen en bacteriën.
De gevolgen van schimmelvorming zijn:
- Verkleuring: Schimmels kunnen gewassen verkleuren.
- Versnelde slijtage: Schimmels kunnen de levensduur van gewassen verkorten.
- Scheuren: In sommige gevallen kunnen schimmels scheuren veroorzaken in gewassen.